logo
zonnepanelen installateur achtergrond
 Zoek zonnepanelen installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Blog > Salderingsregeling
/images/salderingsregeling

Salderingsregeling


 09 Mar 2024

Heb je wel eens gehoord dat je ook geld kunt verdienen met het opwekken van zonne-energie? Dat klopt! Dit heet salderen. De energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet wordt verrekend met je verbruik. Dit maakt het investeren in zonnepanelen nog aantrekkelijker. Maar hoe werkt dit? En hoe zit het met de salderingsregeling in de toekomst? We vertellen je in deze blog alles dat je moet weten over de salderingsregeling.

Energie terugleveren

Energiebedrijven leveren energie aan consumenten. Als jij zonnepanelen op je dak hebt staan word je zelf ook energieleverancier. De energie die jij opwekt wordt in de eerste instantie gebruikt om jouw verbruik te dekken. Wanneer de zon schijnt gaat de stroom rechtstreeks naar je apparaten toe. Maar telkens wanneer je panelen meer stroom opwekken dan dat je verbruikt wordt het overschot aan energie automatisch aan het elektriciteitsnet geleverd.

Salderen

Op je energierekening kun je zien hoeveel stroom je hebt verbruikt. Wanneer je zelf ook energie hebt geleverd aan het elektriciteitsnet wordt dit afgetrokken van de geleverde energie. Dit heet salderen. De energieleverancier is verplicht om de door jou opgewekte stroom te verrekenen met je verbruikte stroom. Je betaalt dan alleen over je netto gesaldeerde verbruik.

Dankzij de salderingregeling mag je tegen hetzelfde tarief de stroom verkopen als dat je afneemt: namelijk 22 cent per kWh. Aan dit bedrag zit echter een maximum. Als je op jaarbasis meer stroom afneemt dan dat je verbruikt krijg je een lagere vergoeding voor het overschot aan stroom. Per bedrijf verschilt de hoogte van de terugleververgoeding. Gemiddeld ligt dit tussen de 5 en 11 cent per kWh. Door de salderingsregeling kun je dus zelfs aan het eind van het jaar geld terugkrijgen van je energieleverancier.

Meld je aan

Het salderen gaat niet automatisch. Je moet je zonnepanelen eerst registreren. Dit kan via energieleveren.nl. Zorg dat je dit doet voordat je gaat beginnen met het opwekken van stroom. Zo weten de netbeheerder en energieleverancier dat je stroom gaat terugleveren. Je netbeheerder zal contact met je opnemen om te laten weten of je meter geschikt is voor het terugleveren van stroom. Zo niet, bespreek dan met de zonnepanelen installateur wat de mogelijkheden zijn om het terugleveren van stroom te monitoren.

Veranderingen na 2025

In de eerste instantie kondigde de overheid aan dat de salderingregeling zou worden afgebouwd vanaf 2023. Onderhand zijn de plannen veranderd. De overheid wil nu de salderingregeling gaan afbouwen vanaf 1 januari 2025. Volgens de nieuwe regels mag je dan vanaf 2025 elk jaar minder salderen. Dit zal tot 2031 duren, waarna de salderingsregeling geheel zal komen te vervallen.

TIPTip: Hoe eerder je dus zonnepanelen aanschaft, des te langer kun je dus nog gebruik maken van de voordelen van de salderingsregeling. Daarom is dit het juiste moment om in zonnepanelen te investeren.

Blijven zonnepanelen een goede investering?

Als je nu zonnepanelen koopt heb je deze in ongeveer 7 tot 8 jaar terugverdiend. Met de huidige spaarrente levert dit je meer op dan als je je geld op de bank laat staan. Zonnepanelen zijn daarom nog steeds een goede investering.

Daarbij bespaar je elk jaar op je energierekening. Ondanks dat de salderingsregeling wordt afgebouwd na 2025 blijven zonnepanelen een goede investering in onze ogen. Zelfs na 2031 krijg je nog steeds een vergoeding van 6 cent voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het electricitetisnet levert. En daarbij kun je in de toekomst nog steeds je eigen verbruik dekken met het opwekken van groene stroom. En wie wil nu geen gratis stroom voor thuis?


Populaire blogs



  • Salderingsregeling


  • BTW terug vragen op zonnepanelen


  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?