logo
zonnepanelen installateur achtergrond
 Zoek zonnepanelen installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Blog > Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
/images/Is dak geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?


 25 Apr 2024

De meeste daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Momenteel zijn er meer dan 2,7 miljoen woningen verspreid door het land met zonnepanelen op het dak. Dit is bijna een vijfde van alle woningen! Wil je weten of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen? In dit blogartikel kun je de geschiktheid van je dak checken. We lopen met je na waar je op moet letten om erachter te komen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Is er voldoende dakoppervlak?

Je hebt ruimte nodig om de zonnepanelen neer te kunnen leggen. Daarom kun je alleen zonnepanelen plaatsen als je voldoende dakoppervlak hebt. Maar wat is voldoende? Dit hangt af van jouw verbruik. Als je weinig energie verbruikt zou je aan een aantal panelen voldoende kunnen hebben. Bij een normaal energieverbruik heb je iets meer oppervlak nodig. Vraag de zonnepanelen installateur om altijd van te voren een inschatting te maken van hoeveel panelen je nodig hebt en of ze op jouw dak passen.

Is de ligging van je dak optimaal?

Een dak met een ligging op het zuiden is het meest optimaal voor het plaatsen van zonnepanelen. Je kunt dan van de meeste zonne-uren per dag genieten. Daarna is een ligging op het zuidwesten en zuidoosten ook een goede optie. Een ligging op het noorden is het minst aantrekkelijk, dan heb je namelijk weinig zonne-uren. Bij platte daken kun je de zonnepanelen plaatsen in de meest ideale richting. Bij schuine daken is vaak het voordeel dat er twee kanten zijn, waardoor je kunt kiezen wat de beste optie is.

Let ook de op helling van je dak. Een hoek van 35 graden geeft het beste rendement. Maar ook als je dak een helling heeft tussen de 20 en 50 graden is deze prima geschikt. Bij een schuin dak worden de panelen vaak met haken bevestigd. Op een plat dak kunnen ook zonnepanelen worden gezet, maar dan heb je een constructie nodig waarbij de zonnepanelen op een frame worden geplaatst in een hellinghoek.

Is er schaduw op het dak?

Het kan zo zijn dat er door bomen, gebouwen of een dakkapel schaduw op jouw dak valt. Een beetje schaduw is niet erg. Maar teveel schaduw wel, want schaduw vermindert de opbrengst van je zonnepanelen.

Als er niet de hele dag schaduw op je dak valt hoeft dit niet een probleem te zijn. De zon draait, waardoor je vaak alsnog een deel van de dag zon hebt. Hier kun je de zonnepanelen op aanpassen. In het geval van schaduw raden we aan om een systeem te kiezen waarbij schaduw op een van de panelen niet de gehele opbrengst beïnvloed. Kies in dit geval voor power optimizers of mirco-omvormers.

Heeft het dak voldoende draagkracht?

Het dak moet voldoende draagkracht hebben om een zonnepanelen systeem te kunnen dragen. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat jouw dak voldoende draagkracht heeft. Vooral wanneer je in een nieuwbouw huis woont. Maar soms kan het zo zijn dat de staat van het dak te slecht is. Twijfel je of jouw dak voldoende draagkracht heeft? Een dakdekker kan je hierover advies geven.

Is jouw dak geschikt?

Of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen hangt af van de bovengenoemde factoren. Er is een grote kans dat jouw dak geschikt is, maar controleer dit voor de zekerheid altijd van te voren. Het zou zonde zijn om dure zonnepanelen aan te schaffen als deze vervolgens niet optimaal functioneren. Wil je meer weten over jouw specifieke situatie? Vraag dan of de zonnepanelen installateur langskomt om jouw dak te bekijken. Hij kan advies op maat geven.


Populaire blogs  • Salderingsregeling


  • BTW terug vragen op zonnepanelen


  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?