logo
zonnepanelen installateur achtergrond
 Zoek zonnepanelen installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen

Is het te laat om in zonnepanelen te investeren? Nu de landelijke subsidies op zonnepanelen zijn afgeschaft denken veel mensen dat zonnepanelen onbetaalbaar zijn geworden. Maar het tegenovergestelde is waar. Zonnepanelen (ook wel pv panelen) zijn juist alleen maar goedkoper geworden doordat er veel meer vraag en aanbod is. De overheid gaf subsidies in de tijd dat de zonnepanelen nog erg duur waren. Maar tegenwoordig zijn de prijzen stukken lager en is de kwaliteit vooruit gegaan. Daarbij zijn er andere subsidie mogelijkheden die het alsnog aantrekkelijk maken om een zonnepaneel aan te schaffen. Wil je meer weten over subsidies op zonnepanelen? Je leest op deze pagina meer over zonnepanelen subsidie.

Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen voor particulieren en ondernemers

Of je nu een particulier bent met een eigen huis of een ondernemer die zonnepanelen wil aanschaffen voor het bedrijf… er zijn verschillende regelingen en zonnepanelen subsidies die ervoor zorgen dat zonnepanelen kopen voordeliger is dan je zou denken. Lees hieronder welke regeling of subsidie van toepassing is op jouw situatie.

Voordelen voor particulieren

Ben je een particulier met een eigen huis? Wist je dat je dan waarschijnlijk subsidie kunt krijgen voor de aanschaf van een zonnepaneel? Er zijn verschillende subsidie mogelijkheden. Dit zijn een aantal financiële voordelen wanneer je in zonnepanelen investeert:

 1. Betere kwaliteit voor hoger rendement
  De kwaliteit van zonnepanelen wordt beter en beter. De zonnepanelen die je momenteel kunt kopen zijn van de beste kwaliteit en hebben een hoge energie-opbrengst. Daarbij hebben ze een lange levensduur. Je moet eenmalig een investering doen, maar daarna kun je je eigen energie opwekken wat zorgt dat je op lange termijn bespaart. Op deze manier kun je dus je investering terugverdienen. En vooral nu de energieprijs torenhoog is kun je er een groot voordeel uit halen om je eigen zonnepanelen op het dak te laten plaatsen.
 2. Btw terugvorderen
  De overheid geeft geen landelijke subsidies meer op de aankoop van zonnepanelen. Maar er is nog steeds wel het voordeel om het volledige btw-bedrag van je zonnepanelen terug te vorderen bij de Belastingdienst. Je profiteert hiervan als je ondernemer bent. Je kunt je via de Belastingdienst aanmelden als ondernemer. Je kunt dan aanspraak maken op de 21% btw-teruggave. Dit komt in totaal op een aanzienlijk bedrag uit dat je bespaart op de aankoopprijs.
  Voorbeeldsom:
  Stel je koopt 10 zonnepanelen tegen een totaalprijs van 6655 euro inclusief btw. Als je de btw kunt terugvorderen betaal je nog maar 5500 euro. Je bespaart maar liefst 1155 euro op de aankoop van zonnepanelen!
 3. Groene leningen
  Er zijn dan wel geen landelijke subsidies meer, maar er zijn wel gemeenten die groene leningen uitgeven. Dat houdt in dat ze je een lening geven zodat je zonnepanelen kunt kopen. De meeste gemeentes hebben een beperkt aantal leningen dat ze per jaar mogen verstrekken, dus zorg dat je op tijd een subsidieaanvraag doet. Wil je weten of je gemeente meedoet? Je kunt het checken op energiesubsidiewijzer.nl.
  Verstrekt jouw gemeente geen leningen of subsidie? Er zijn ook landelijke duurzaamheidsfondsen die door de overheid worden gesteund die leningen uitgeven, zoals het Nationaal Energiebespaarfonds Nationaal Energiebespaarfonds. Let goed op dat je rente moet betalen over een lening. Wij raden af om een lening met rente aan te gaan.
 4. Lokale subsidies
  Er zijn gemeenten die lokale initiatieven stimuleren door middel van subsidies. Zo stimuleren sommige gemeenten bijvoorbeeld groepsaankopen. Wil je meer weten over lokale subsidie mogelijkheden? Vraag bij je gemeente welk soort subsidie wordt geboden op de aanschaf van pv panelen. Subsidies kunnen ervoor zorgen dat de stap om zonnepanelen aan te schaffen kleiner wordt.

Subsidie zonnepanelen

Voordelen voor ondernemers

Ben je ondernemer en wil je voor je bedrijf zonnepanelen kopen? Ook dan zijn er financiële voordelen en subsidie mogelijkheden voor de aanschaf van pv panelen die je waarschijnlijk nog niet kent. Dit zijn een aantal subsidies en belastingvoordelen voor ondernemers:

1. Extra veel belastingvoordelen

Voor bedrijven die investeren in zonnepanelen zijn er vier vormen van belastingaftrek:

 • Milieu-investeringsaftrek (MIA): de MIA is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Je kunt met deze subsidie tot wel 36% van de totale prijs in mindering brengen op je fiscale winst. Het exact percentage dat je kunt aftrekken hangt af van de milieueffecten van je investeringen. Vraag daarom naar de hoogte van deze subsidie in jouw specifieke situatie.
 • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): de VAMIL is een subsidie die ervoor zorgt dat je je investering op elk willekeurig moment in een keer kunt afschrijven. Je hoeft de investering dus niet te verspreiden maar kunt het sneller afschrijven. Dit kan tot 75% van de investering. Het voordeel is dat je hierdoor minder belasting betaalt in dat jaar door de aftrekpost.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA): Het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische Zaken hebben een aantal bedrijfsmiddelen als energie-investeringen aangewezen. Als je hierin investeert kom je in aanmerking voor deze investeringsaftrek. Let wel goed op, want je kunt op elk bedrijfsmiddel ofwel de MIA of de EIA regeling toepassen. Zoek dus goed uit welke subsidieregeling voor jou het meest voordelig is.
 • Kleinschaligheidsaftrek (KIA): De KIA is een aftrekpost op je winst wanneer je in bepaalde bedrijfsmiddelen investeert. Het bedrag dat je mag aftrekken is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar. Als je tussen de € 2401 en € 59.939 investeert gaat het om 28% van het investeringsbedrag. Daarboven gaat het om een aftrekbedrag van € 16.784.

TIPTip: Controleer altijd bij de Belastingdienst welk belastingvoordeel van toepassing is op jouw situatie en of het voor jou financieel gezien aantrekkelijk is om te verduurzamen door middel van zonnepanelen.

Er zijn veel subsidie en terugleversubsidieregelingen wanneer je in een pv paneel investeert, dus doe altijd onderzoek naar de opties. Maak slim gebruik van een subsidiepotje wanneer dit beschikbaar is en bespaar daardoor op de aankoopprijs.

2. Regeling voor hernieuwbare energie

De overheid stimuleert projecten die energie opwekken uit duurzame bronnen, waaronder zon, wind, biomassa, water en geothermie. De overheid wil in 2030 de uitstoot van broeikasgassen verminderen met 55% ten opzichte van 1990. Met de SDE++ subsidieregeling wordt de productie van hernieuwbare energie gestimuleerd. De overheid heeft voor 2022 een budget van 13 miljard euro aan subsidie beschikbaar gesteld. Maak dus slim gebruik van deze zonnepanelen subsidie nu dit subsidiepotje beschikbaar is.

Subsidie zonnepanelen

Meer voordeel met de salderingsregeling

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt wordt er de hele dag door energie opgewekt. Het kan zo zijn dat jouw zonnepanelen meer energie opwekken dan dat je stroom verbruikt. Het overschot aan energie wordt dan teruggeleverd aan het net. En het goede nieuws is dat je evenveel voor je teruggeleverde stroom ontvangt als dat je betaalt voor je afgenomen stroom. De voorwaarden voor deze regeling zullen echter in 2023 gaan veranderen. Dit zijn de voorwaarden voor 2022 en daarna:

Salderen met zonnepanelen in 2022:

Tot en met 31 december 2022 is het nog erg gunstig om stroom terug te leveren. Je mag namelijk de stroom die je afneemt wegstrepen tegen de stroom die je teruggeeft aan het energiebedrijf. Dit heet salderen. Dit tegen hetzelfde tarief, inclusief alle belastingen. Als je bijvoorbeeld 3000 kWh aan stroom per jaar verbruikt en hetzelfde produceert met je zonnepanelen kom je op 0 uit en betaal je niets. Als je op jaarbasis meer elektriciteit teruglevert hou je een terugleververgoeding over. Je energieleverancier zal je hiervoor betalen, maar momenteel is er wettelijk geen vaste prijs afgesproken.

Salderen met zonnepanelen vanaf 2023:

Na 2023 kun je nog steeds stroom salderen. Maar het percentage dat je kunt salderen zal jaarlijks met 9% dalen. Dit houdt in dat je in 2023 nog 91% van de teruggeleverde stroom kunt salderen. In het jaar erna gaat het om 82% van de totaal geleverde stroom, et cetera. In 2031 zal deze regeling geheel ophouden.

Hier zie je hoe de afbouw eruit gaat zien:

Om volledig gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling is het dus verstandig om zo snel mogelijk zonnepanelen aan te schaffen. Als je nog in 2022 zonnepanelen koopt kun je nog 100% van de opgewekte energie salderen. Het komt erop neer dat je energierekening op 0 zou kunnen uitkomen als je genoeg energie opwekt en niet veel energie verbruikt. En in het beste geval zou het zelfs zo kunnen zijn dat je geld toe krijgt van je energieleverancier.

Vermindering energiebelasting 2022

Door de hoge energieprijzen dit jaar heeft de overheid besloten eenmalig de energiebelastingen te verlagen ter compensering. Deze subsidie levert de volgende voordelen op:

 • Iedereen ontvangt een extra belastingvoordeel van 265 euro inclusief btw. Dit is een vast bedrag per aansluiting. De totale korting op de energierekening is hierdoor 824,77 euro inclusief btw per aansluiting. Wanneer je zonnepanelen hebt kan dit zorgen dat je totale stroomrekening negatief zal uitvallen. Ook goed om te weten: Als je ook aardgas afneemt van dezelfde leverancier zal dit bedrag meestal weggestreept worden tegen het hogere bedrag van aardgas.
 • Het tarief voor de eerste schijf in de energiebelasting voor elektriciteit gaat omlaag met 0,05 cent per kWh. Een meerderheid van de huishoudens valt hieronder. Bij een gemiddeld gebruik komt dit op ongeveer 157 euro inclusief btw minder uit in 2022.
 • Het tarief voor de tweede en derde schijf gaat omlaag met 0,859 cent en 0,201 cent. Dit heeft vooral voordelen voor het mkb met een hoog energieverbruik.

Het precieze bedrag dat je zult besparen hangt af van je verbruik. Vergelijk altijd de prijzen van energieleveranciers om te zien wat de best geprijsde stroom is.

Voordelen van schaalvergroting

Zonnepanelen zijn een grote eenmalige investering. Daarom zou het verstandig kunnen zijn om samen met je buren deze investering te doen. Dit is vooral aan te raden bij woningen met gedeelde daken, zoals 2-onder-1-kap woningen. Je hebt dan samen een groter oppervlak om zonnepanelen te plaatsen, wat ervoor zorgt dat de energie-opwekking efficiënter is.

Een van de voordelen is dat je bij pieken en dalen in de opwekking van energie en het energieverbruik kunt terugvallen op de grotere capaciteit die je samen met de buren hebt.

En wat dacht je ervan om zelfs met het gehele woonblok te investeren in zonnepanelen? Of met verschillende bewoners van een flatgebouw? Of wanneer jouw garage aan de garage van de buren grenst? Zeker als er delen zijn die beter liggen ten opzichte van de zon is het aantrekkelijk om de handen ineen te slaan. Wij raden aan om gratis offertes op te vragen bij verschillende zonnepanelen installateurs om erachter te komen wat de prijzen zijn en hoe je geld kunt besparen door middel van schaalvergroting. Door de offertes met elkaar te vergelijken zie je welke installateur de beste prijs biedt.

Prijzen zonnepanelen

De prijzen en besparingen zijn afhankelijk van hoeveel energie je jaarlijks verbruikt en hoeveel zonnepanelen je hebt. In de onderstaande tabel kun je een idee krijgen van de richtprijzen en opbrengsten:

Aantal personen
huishouden
Jaarlijks energieverbruikVereist vermogenAantal zonnepanelen
op het dak
Richtprijs
(incl. BTW)
Besparing
per jaar
12500 kWh3000 Wp12 zonnepanelen6250 euro635 euro
23000 kWh3500 Wp14 zonnepanelen7500 euro755 euro
33500 kWh4100 Wp16 zonnepanelen9000 euro875 euro
44000 kWh4700 Wp18 zonnepanelen10100 euro1020 euro
54500 kWh5300 Wp21 zonnepanelen10900 euro1130 euro
65000 kWh5900 Wp23 zonnepanelen12000 euro1260 euro
Overzicht besparing zonnepanelen
1 pers. huishouden geschat energieverbruik 2500 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenBesparing
3000 Wp12635 euro
2 pers. huishouden geschat energieverbruik 3000 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenBesparing
3500 Wp14755 euro
3 pers. huishouden geschat energieverbruik 3500 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenBesparing
4100 Wp16875 euro
4 pers. huishouden geschat energieverbruik 4000 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenBesparing
4700 Wp181020 euro
5 pers. huishouden geschat energieverbruik 4500 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenBesparing
5300 Wp211130 euro
6 pers. huishouden geschat energieverbruik 5000 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenBesparing
5900 Wp231260 euro

De besparing per jaar neemt dus toe naarmate je meer zonnepanelen op het dak hebt staan. Hieronder zie je een grafiek met de gemiddelde besparing per jaar bij verschillende aantallen zonnepanelen:

TIPLet op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen en besparingen. Om achter de werkelijke prijzen te komen raden we aan om offertes op te vragen bij verschillende zonnepanelen installateurs. De gratis en vrijblijvende offertes geven je een inzicht in jouw specifieke situatie. Daarnaast kun je de gratis offertes vergelijken om zo te zien welke zonnepanelen installateur de meest aantrekkelijke prijs biedt. Als je vergelijkt ben je verzekerd van de beste deal.

Spaargeld in zonnepanelen

Als je nog voldoende spaargeld hebt kan het slim zijn om dit te investeren. Bij de bank zijn de rentes enorm laag op dit moment. In 2021 was de gemiddelde rente op spaarrekeningen 0,01%. Zet dat af tegen inflatie en je spaargeld zal alleen maar dalen. Daarom kan het verstandig zijn om in plaats daarvan in zonnepanelen voor je woning te investeren. Het rendement dat je hier uit kunt halen ligt rond de 5%.

Voorbeeldsom:

Stel je hebt 5500 euro.
Rente bank: 5500 x 0,01% rente = 0,55 euro winst
Rendement zonnepanelen: 5500 x 5% = 275 euro winst

Het voordeel is dat de inkomsten van zonnepanelen goed te voorspellen zijn. Daarbij kun je vaak subsidie aanvragen om deze investering te doen. Pv panelen worden gezien als een stabiele investering.

TIPTip: wist je dat je ook in zonnecollectoren kunt investeren? De zonnecollectoren lijken op zonnepanelen. Maar de zonnecollector bestaat uit buizen met vloeistof die het water opwarmen. Dit is een kostenefficiënte manier om te besparen omdat je geen gas gebruikt. Er bestaan subsidie mogelijkheden voor de aanschaf van zonnecollectoren. Zo kan je investering vele euro’s goedkoper uitpakken. Controleer altijd welke subsidies van toepassing zijn.

Wel of niet zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen vragen om relatief grote investeringen. Maar gelukkig bestaat er een redelijk groot aantal subsidies. Via verschillende soorten subsidies en terugleversubsidies kun je de zonnepanelen (deels) als aftrekpost opvoeren. Daarnaast bestaan er groene leningen die het makkelijker maken om een grote investering te doen.

Naast dat je geld kunt besparen door gebruik te maken van subsidies, leveren zonnepanelen meer voordelen. Zo kun je via de salderingsregeling de energie die je verbruikt wegstrepen tegen de stroom die je teruggeeft aan het energiebedrijf. Dit zorgt ervoor dat veel huishoudens met zonnepanelen aan het eind van het jaar een energierekening van 0 hebben. Vooral in deze tijd waarin energie duur is kun je dus enorm veel besparen door middel van zonnepanelen op het dak. Daar komt nog bij dat je ook nog geld terug kunt krijgen van de energiemaatschappij als je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds kleiner en hierdoor wordt het plaatsen van zonnepanelen steeds aantrekkelijker.

De zonnepanelen die worden verkocht zijn van steeds betere kwaliteit en hebben een steeds langere levensduur. Vergelijk altijd de mogelijkheden om de beste pv panelen te vinden tegen de laagste prijs. Door nog dit jaar zonnepanelen aan te schaffen kun je het meeste voordeel halen uit je aankoop. Daarbij draag je met pv panelen bij aan de verduurzaming van de aarde.