logo
zonnepanelen installateur achtergrond
 Zoek zonnepanelen installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een grote investering. Maar het voordeel is dat je zelf elektriciteit kan gaan opwekken en hiermee uiteindelijk de zonnepanelen terugverdient. Maar hoe hoog is de opbrengst van de zonnepanelen precies? Hoe lang duurt het voordat je de panelen terug hebt verdiend? En hoeveel zonnepanelen heb je nodig om een maximale winst te behalen? Op deze pagina vertellen we je meer over de opbrengst van zonnepanelen. Je komt erachter hoeveel panelen je nodig hebt in jouw specifieke situatie om het meeste uit je zonnepanelen investering te halen.

Opbrengst van zonnepanelen

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Hoe hoog is de opbrengst van zonnepanelen? Bij het berekenen van de opbrengst van de zonnepanelen spelen twee factoren een belangrijke rol:

  • Het totale vermogen van de zonnepanelen: wat is het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek?
  • Benutte capaciteit van de zonnepanelen: omdat zonnepanelen niet contant elektriciteit leveren moet je kijken naar het benutte vermogen (gemiddeld is dit 85%)

Wanneer je het antwoord op de bovenstaande vragen weet kun je de opbrengst per jaar berekenen.

Het totale vermogen in wattpiek

Wattpiek (Wp) is het maximale piekvermogen dat een zonnepaneel kan opwekken onder normale condities. Je moet het piekvermogen weten om de jaarlijkse opbrengst te kunnen berekenen.

Zonnepanelen van een standaard formaat (6 bij 10 zonnecellen, 1 m x 1.65 m) hebben vaak een wattpiek tot 370 Wp. Er bestaan ook zonnepanelen met extra hoge vermogens. Maar deze zijn vaak een stuk duurder. Deze zijn een optie voor huiseigenaren die weinig dakruimte hebben en dus per vierkante meter meer vermogen nodig hebben. De investering wordt echter niet altijd eruit gehaald door de hoge kosten.

Er worden ook steeds meer zonnepanelen verkocht die groter zijn dan dit standaard formaat. Zo zijn er momenteel zonnepanelen te koop van 1.1 m x 1.85 m. Deze panelen hebben een groter vermogen. Sommige pv panelen hebben een vermogen van meer dan 400 Wattpiek. Per pv paneel is het vermogen groter, maar door het paneelformaat passen er wel minder panelen naast elkaar op het dak. Het hangt dus af van het formaat van je dak of de grote panelen een goede keuze zijn of niet.

TIPTip: Maar ook om te weten wat de capaciteit van de omvormer moet zijn is het goed om te weten hoeveel piekvermogen de panelen hebben. Wij raden aan om de capaciteit van de omvormer ongeveer 10% lager te kiezen dan de capaciteit van het zonnesysteem. Dan heb je aan een kleinere omvormer genoeg en werkt deze efficiënt. Het verlies van het net niet kunnen halen van het maximale (STC-) vermogen is erg klein. Dit komt in Nederland nauwelijks voor.


Capaciteit van de zonnepanelen

De exacte opbrengst van je zonnepanelen hangt vooral af van het rendement. Dit is afhankelijk van hoeveel elektriciteit de panelen kunnen opwekken aan piekvermogen. Een gemiddelde capaciteit is 85%. Maar het werkelijke percentage kan hoger of lager uitkomen. Dat hangt af van de volgende factoren:

  • Het aantal zonne-uren op de plek waar jij woont
  • De hellingshoek en oriëntatie van je zonnepanelen
  • Hoeveel schaduw er op je dak valt
  • Het soort zonnepanelen
  • De kwaliteit van de zonnepanelen
  • De leeftijd van de zonnepanelen
  • Het onderhoud van de zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Als je weet wat het totale vermogen van de zonnepanelen is en wat de benutte capaciteit is kun je de totale opbrengst van de zonnepanelen berekenen. Dit doe je met behulp van de volgende formule:

Totaal aantal panelen x vermogen van 1 paneel in wattpiek x benutte capaciteit = opbrengst zonnepanelen op jaarbasis.

We geven een voorbeeld: stel je hebt 10 zonnepanelen en deze hebben elk een vermogen van 365 Wattpiek. Ze hebben een benutte capaciteit van 85%. Dan ziet de opbrengst er als volgt uit:

10 x 365 Wp x 0,85 = 3102,5 kWh

Je kunt in dit rekenvoorbeeld dus een totale opbrengst van 3102,5 KhW verwachten op jaarbasis. Dagelijks komt dit neer op een opbrengst van 8,5 kWh.

Maximale opbrengst voor jouw situatie

Als je zonnepanelen gaat afschaffen wil je weten wat het meest optimale aantal is zodat je de hoogst mogelijke opbrengst behaalt tegenover de meest voordelige aanschafkosten. Je zult dan moeten weten wat de verwachte opbrengst is. Maar ook je te verwachte verbruik is belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen je op je dak zou moeten zetten om hier de meeste winst uit te halen. Om te weten hoeveel zonnepanelen optimaal zijn voor jouw woning moet je rekening houden met de volgende factoren:

  • Wat is de opbrengst (het vermogen) van de zonnepanelen die je gaat aanschaffen?
  • Hoe hoog ligt jouw stroomverbruik per jaar? Je vindt je energieverbruik en energietarieven op je energierekening.
  • Ga je een (hybride) waterpomp of elektrische auto aanschaffen? Vergeet niet het te verwachten verbruik op te tellen bij je huidige jaarlijkse stroomverbruik.
  • Wat zijn de afmetingen van je zonnepanelen? Wat is de hellingshoek? En wat is de oriëntatie van je dak?

Gemiddeld aantal zonnepanelen

Maar hoeveel panelen heb je nou precies nodig? Wat is de meest ideale situatie? In de onderstaande tabel hebben we de jaarlijkse opbrengst naast het aantal panelen gezet. In dit tabel zijn we uitgegaan van een gemiddelde wattpiek van 350.

Gewenste opbrengst1Aantal panelen nodig2
20007
300010
400013
500016
1 gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh)
2 bij een gemiddelde wattpiek van 350

LET OPLet op: dit voorbeeld gaat dus alleen op bij een gemiddelde wattpiek van 350. Hebben jouw panelen een hoger of lager vermogen? Bereken dan verderop op deze pagina aan de hand van een formule hoeveel panelen je nodig hebt.

Bereken het aantal zonnepanelen

Als je wilt weten hoeveel panelen je nodig hebt kun je beginnen met het maken van een eerste inschatting op basis van je jaarlijkse stroomverbruik en het vermogen van 1 paneel in wattpiek. Hierbij kun je gebruik maken van de volgende formule:

• (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek)

We geven je een voorbeeld om deze formule te verduidelijken. Stel jouw huishouden heeft een jaarlijks stroomverbruik van 4000 kWh. De zonnepanelen die je wilt aanschaffen hebben een vermogen van 350 Wp. Wanneer je deze cijfers in de formule invult kom je uit op het volgende:

• 4000 x 1,1 = 4400 / 350 = 12,57 panelen

Je zult in dit voorbeeld 13 zonnepanelen nodig hebben om het stroomverbruik te kunnen dekken.

LET OPLet op: na een aantal jaar zal de stroom opbrengst verminderen. Daarom raden we aan om het getal van het aantal pv panelen naar boven af te ronden, zodat je ook na een aantal jaar nog steeds de stroom opbrengst kunt dekken met de zonnepanelen.

Jouw woning en dak

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is deels afhankelijk van je dak. De oppervlakte alleen zegt niet genoeg voor een juiste berekening. Het kan namelijk zo zijn dat een deel van het dak in de schaduw ligt. Vraag je installateur altijd naar een inschatting van hoeveel vierkante meter van jouw dak ook daadwerkelijk geschikt is voor een zo hoog mogelijke opbrengst.

Steeds meer worden zonnepanelen geplaatst in een zogenaamde ‘oost-west-opstelling’. Hierbij wordt de helft naar het oosten geplaatst en de helft naar het westen. Het idee is dat de stroom opbrengst hierdoor gelijkmatiger over de dag heen verspreid wordt.

TIPTip: schaf direct het aantal zonnepanelen aan dat je nodig denkt te hebben en laat ze op de juiste plaats installeren voor de beste opbrengst. Financieel gezien was het in het verleden slim om niet meer panelen te installeren dan nodig om het jaarlijkse verbruik aan stroom te dekken om te kunnen salderen. Maar de salderingsregeling wordt in de toekomst steeds verder afgebouwd. Het later bijplaatsen van zonnepanelen is daarom niet langer financieel aantrekkelijk. Je moet dan namelijk dubbele installatiekosten betalen. Laat dus direct het aantal zonnepanelen plaatsen dat je nodig denkt te hebben om je verbruik in de toekomst te kunnen dekken.

Opbrengst van zonnepanelen

Opbrengst en het aantal zonnepanelen

Hoe hoog de opbrengst van jouw zonnepanelen is hangt dus af van een aantal factoren. Het totale vermogen van de zonnepanelen is hierbij belangrijk, net als de capaciteit van de panelen.

En hoeveel panelen je nodig hebt op jouw dak hangt niet alleen af van de opbrengst, maar ook de stroom die je verbruikt. Wat voor apparaten heb je in huis en zijn dit energiebesparende apparaten? Het is slim om je energierekening erbij te pakken zodat je een goed overzicht van je verbruik hebt. Houd daarbij rekening met toekomstige aankopen, met name elektrische auto’s of wanneer je de komende jaren overgaat op elektrisch koken of elektrisch verwarmen met een hybride warmtepomp. Daarnaast hangt het af van het piekvermogen van de panelen hoeveel zonnepanelen je in totaal nodig hebt. En daarbij kan de locatie en het oppervlak van je dak ook nog een rol spelen.

De installateur kan je een specifiekere berekening geven, inclusief de opbrengstverwachting en de installatiekosten. Je berekent zelf gemakkelijk welke installateur financieel het meest aantrekkelijk de panelen plaatst door offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken.