logo
zonnepanelen installateur achtergrond
 Zoek zonnepanelen installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Thuisbatterij

Thuisbatterij

Als jouw zonnepanelen meer zonne-energie produceren dan dat je gebruikt, wordt het overschot automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Maar wist je dat je het overschot aan opgewekte zonne-energie ook zelf kunt opslaan door middel van een thuisbatterij? Je kunt de energie uit de thuisaccu dan op een later moment zelf gebruiken. Momenteel worden thuisbatterijen voor zonnepanelen (ook wel pv panelen genoemd) nog niet veel ingezet door consumenten, mede doordat deze duur zijn. Maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen. Ben je benieuwd hoe de thuisbatterijen werken en wat een thuisbatterij kost? Je lees op deze pagina meer over accu’s en zonnepanelen.

Thuisbatterij

Hoe een thuisbatterij voor zonnepanelen werkt

Wanneer je zonnepanelen hebt wordt de stroom die hierdoor opgewekt wordt naar de apparaten in je huis gestuurd of terug naar het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij wordt de zonnestroom echter opgeslagen. De thuisbatterij is een grote accu die de stroom die jouw pv panelen genereren bewaart zodat je het op een later moment kunt gebruiken. Maar hoe werkt een thuisbatterij?

  1. Stroom wordt opgewekt door je zonnepanelen.
  2. Deze opgewekte stroom wordt door een regelaar naar de apparaten gestuurd die op dat moment aan staan en stroom nodig hebben.
  3. Op het moment dat de zonnepanelen meer stroom genereren dan dat je op dat moment gebruikt, wordt het overschot aan stroom naar de accu gestuurd. Deze stroom wordt op de batterij opgeslagen zodat je het later kunt gebruiken. Is de thuisbatterij vol? Dan wordt de stroom doorgestuurd naar het elektriciteitsnet.
  4. Hebben je apparaten stroom nodig, maar wordt er op dat moment geen stroom door je pv panelen opgewekt? De benodigde stroom wordt uit de accu gehaald waardoor je apparaten blijven werken.
  5. Wanneer de thuisbatterij leeg is en de zonnepanelen geen energie genereren, wordt de stroom van het elektriciteitsnet gehaald. Dit tegen het normale inkooptarief.

TIPTip: Een van de voordelen van een thuisbatterij is dat deze ook kan worden opgeladen met stroom uit het elektriciteitsnet. Dit kan worden gedaan tijdens het goedkope dalurentarief. Deze stroom uit de accu kun je vervolgens gebruiken op tijdstippen waarop de tarieven hoger liggen. Het verschil tussen het goedkope en duurdere tarief is nu nog niet heel groot, maar in de toekomst kan dit groter worden. De accu kan dan hierop inspelen en de meest voordelige energie leveren.

Is energie opslaan voordelig?

Wanneer je meer zonne-energie opwekt met je zonnepanelen dan dat je verbruikt, wordt dit doorgestuurd naar de het elektriciteitsnet. Andere mensen kunnen dan deze stroom die jij met je pv panelen hebt gegenereerd gebruiken. De stroom die je gebruikt en teruglevert worden tegen elkaar afgestreept door het energiebedrijf. Je betaalt dan het verschil, of je ontvangt juist geld voor het overschot aan stroom. Salderen wordt dit genoemd. Hierdoor is het bedrag voor de zonne-energie die je levert even hoog als de prijs per kWh bij het afnemen van stroom. Wanneer je meer stroom levert krijgt je een teruglever-vergoeding en ontvang je geld. Dit bedrag is lager. Je kunt verwachten dat dit tussen de 3 en 12 cent per kWh kost.

De salderingsregeling wordt vanaf 2023 jaarlijks afgebouwd. Dit houdt in dat je steeds minder geld zult ontvangen voor de stroom die je opwekt met je pv paneel en die je vervolgens teruglevert aan de energieleverancier. Na de afschaf van de salderingsregeling wordt het kopen van een thuisbatterij hierdoor steeds aantrekkelijker. Daar komt ook nog bij dat de thuisaccu’s steeds goedkoper worden in aanschaf. Een thuisbatterij is daarmee een goede investering in de toekomst wanneer de salderingsregeling afloopt en thuisaccu’s steeds beter worden.

TIPTip: wil je zonnepanelen aanschaffen? Wij raden aan om dan een aantal offertes op te vragen bij verschillende producten van pv panelen. Zo kun je de aanschafprijzen met elkaar vergelijken. Via ons offerteformulier vraag je direct offertes op. Je ziet dan direct bij welke producent je minder betaalt.

Thuisbatterij

Stroom in de zomer en winter

Het voordeel van een accu is dat je de opbrengst van stroom kan opslaan om het vervolgens later te gebruiken. Dit gaat echter om een aantal dagen. Het is niet mogelijk om de stroom uit je pv panelen voor een langere tijd op te slaan. De zomerstroom die je in de accu opslaat kun je helaas niet bewaren om te gebruiken in de koude wintermaanden. Waarom kan dit niet? We leggen het uit.

Voorbeeld: Stel je hebt 9 zonnepanelen. Gemiddeld wek je dan jaarlijks 2700 kWh aan zonne-energie op. Dit staat gelijk aan jaarlijkse verbruik van een gemiddeld huishouden. Dit komt neer op 7,5 kWh per dag. Je kunt evenveel met een grote thuisbatterij opslaan.

Op een gemiddelde zomerdag kun je ongeveer 13 kWh aan zonnestroom opwekken. Maar gezien de gemiddelde grote thuisbatterij maar 7,5 kWh kan opslaan, kan niet alle opgewekte stroom worden opgevangen. Op een gemiddelde winterdag wek je ongeveer 2,5 kWh aan zonne-energie op. Deze zonne-energie is te weinig om je eigen gebruik te kunnen dekken (zelfs al probeer je energie te besparen). De accu wordt dus nauwelijks gebruikt tijdens de winter. De verschillen tussen het aantal kWh dat je kunt opwekken in de winter en de zomer is dus groot. En deze verschillen kunnen nog groter zijn met uitschieters in het weer. Dit betekent dat, naast een thuisbatterij, een aansluiting op het elektriciteitsnet noodzakelijk blijft. Het overschot aan stroom dat je zonnepanelen in de zomer opwekt kan worden teruggestuurd naar het elektriciteitsnet, wat geld oplevert door middel van de salderingsregeling. Maar in de winter zul je stroom uit het elektriciteitsnet nodig hebben om het tekort aan te vullen.

LET OPLet op: Wij raden daarom aan om altijd een koppeling met het elektriciteitsnet te maken. Als je dit niet doet zul je namelijk niet gecompenseerd worden voor de elektriciteit die je in de zomer teruglevert wanneer je batterij vol is. Je loopt dan de terugleververgoeding mis. En daarbij zul je in de winter, ook met een batterij, niet genoeg stroom kunnen opwekken met je zonnepanelen.

Kosten thuisbatterij

Wat kost een thuisbatterij? Je kunt verschillende soorten batterijen kopen. Accu’s zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Een kleine accu kan over het algemeen een paar kilowattuur aan stroom opslaan. Een grote batterij kan soms tot wel 10 kilowattuur aan stroom opslaan. Vaak kunnen de verschillende batterijen ook aan elkaar worden geschakeld waardoor de capaciteit wordt vergroot. De verschillende accu’s samen vormen dan een modulair accusysteem.

Lithium accu’s (Li-ion thuisaccu’s) kosten over het algemeen € 650 tot € 1300 per kWh opslagvermogen. Wil je een accu van 10 kWh? Dan kun je dus rekenen op een gemiddeld bedrag van € 9000 per batterij. Zie hier de gemiddelde prijzen van lithium accu’s:

Wij verwachten dat de prijzen van lithium accu’s de komende jaren echter zullen afnemen.

De kosten van loodaccu’s liggen lager. Maar let erop dat alleen deep cycle loodaccu’s geschikt zijn om zonnestroom op te slaan. Daarnaast kunnen ook accu’s van elektrische auto’s worden gebruikt om stroom op te slaan.

Zonnepanelen en hieraan gekoppelde thuis-accu’s kunnen ook worden gebruikt op plekken waar geen energievoorziening is. Denk bijvoorbeeld aan een vakantiehuisje in de bossen, een camper of caravan of op een boot. Door middel van panelen kun je zonne-energie opwekken. Je kunt vervolgens de opbrengst van de zonne-energie opslaan. Panelen en batterijen zorgen ervoor dat je niet zomaar zonder stroom komt te zitten. Een thuisaccu is dan een ideale oplossing.

Thuisbatterij

Zonne-energie opslaan in de toekomst

Momenteel is het aanbod aan thuisbatterijen voor consumenten nog klein. Daarom is het financieel nog niet heel aantrekkelijk om een thuisbatterij aan te schaffen. Maar er komen steeds meer producenten van batterijen bij en de vraag neemt toe. Wie weet betaal je minder in de toekomst als er meer accu’s worden geproduceerd. Wil je meer weten over de accu’s die momenteel verkrijgbaar zijn en de bijbehorende prijzen? Kijk op zelfenergieproduceren.nl voor meer informatie over accu’s en zonne-energie opslaan. Kom erachter of een thuis-accu en zonnepanelen een goede investering voor jouw huis zijn.