logo
zonnepanelen installateur achtergrond
 Zoek zonnepanelen installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Kosten zonnepanelen

Kosten zonnepanelen

Als je overweegt om zonnepanelen voor op het dak aan te schaffen is de belangrijkste vraag: “Wat kosten zonnepanelen?” De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds betaalbaarder geworden voor de consument. De vraag is enorm gestegen en er zijn meerdere aanbieders op de markt. Daarbij is de kwaliteit omhoog gegaan en hiermee ook de levensduur. De zonnepanelen lijken in eerste instantie een grote investering. Maar vergeet niet dat je ook rendement gaat terugverdienen door middel van de aanschaf van zonnepanelen. Op deze pagina geven we je meer informatie over de prijzen van zonnepanelen.

Kosten zonnepanelen

Prijs zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dat is goed nieuws voor de consument. Maar wat kost een zonnepaneel? Momenteel kost een zonnepaneel met een totaal vermogen van 325 – 345 Wattpiek gemiddeld 230 euro (excl. BTW).

De prijzen variëren echter van merk tot merk en per soort zonnepaneel.

LET OPLet op: Bij deze prijs is de installatie echter nog niet inbegrepen. Hier komen dus nog installatiekosten bovenop. Daarnaast wordt ook nog 21% btw gerekend over het totale bedrag.

Wanneer je de omvormer en installatie meerekent kom je op gemiddelde kosten van € 1,47 uit per Wattpiek. Bij een installatie met zonnepanelen van 375 Wattpiek kun je gemiddeld op de volgende prijzen rekenen:

Aantal zonnepanelen1Gemiddelde kosten2
6 panelen€ 3300
8 panelen€ 4400
10 panelen€ 5500
12 panelen€ 6600
1 bij 375 Wattpiek
2 inclusief omvormer, bekabeling en installatie) excl. btw

Wat kosten zonnepanelen voor jouw woning? We raden aan om offertes op te vragen om te weten te komen hoeveel je voor de aankoop van zonnepanelen betaalt. De exacte kosten worden door de installateur voor je berekend. De totale kosten vind je op de offerte.

Wat is inbegrepen bij de prijs van zonnepanelen en installatie?

 • De kosten van de zonnepanelen zelf maakt uiteraard een groot deel uit van de totale kosten.
 • Er is montagemateriaal nodig om de panelen te monteren op het dak.
 • Je hebt een omvormer nodig om de energie die wordt opgewekt om te vormen naar wisselstroom.
 • Afhankelijk van het systeem heb je misschien ook een optimizer nodig die onder elk zonnepaneel wordt geplaatst.
 • Tussen de omvormer en de panelen moet bekabeling worden aangelegd om ze met elkaar te verbinden.
 • De tijd die de monteur moet steken in de installatie van de zonnepanelen en bekabeling maakt ook deel uit van de totaalprijs.

TIPTip: Wat kost een zonnepaneel? Let dus goed op als er wordt gesproken over de prijs van pv panelen. Er komen nog redelijk wat kosten bovenop. De kosten in het bovenstaande tabel geven een goed overzicht van de totaalprijs waarbij al deze factoren meegerekend zijn.

Het juiste vermogen kiezen

De kosten van zonnepanelen variëren. Een van de factoren die een belangrijke rol speelt in de totaalprijs is het aantal Wattpiek dat een zonnepaneel heeft. Wattpiek (Wp) is de energie die een zonnepaneel oplevert. Wattpiek staat voor hoeveel een zonnepaneel maximaal kan opwekken onder de beste omstandigheden. En dus ook hoeveel het uiteindelijke rendement van een zonnepaneel zal zijn. Meer wattpiek betekent meer rendement op de lange termijn.

Als je goedkope panelen koopt met weinig wattpiek levert dit alsnog weinig vermogen op. Je zult dus meer zonnepanelen nodig hebben om genoeg stroom op te wekken. Je zult dan meer dakoppervlak nodig hebben en je zult meer aan montage kosten kwijt zijn. Goedkope zonnepanelen lijken daarom in de eerste instantie een goede optie, maar let goed op het aantal wattpiek en de kwaliteit. Het zou namelijk zo kunnen dat je uiteindelijk duurder uit bent. Wanneer je echter weinig wattpiek nodig hebt hoef je niet te investeren in zonnepanelen met de hoogste wattpiek. Dit hangt af van jouw situatie.

We raden aan om de kosten van zonnepanelen te vergelijken in Euro per Wattpiek (€/Wp). Op die manier kun je direct zien welke zonnepanelen de beste keuze voor jou zijn. Kijk naar het aantal wattpiek dat je verbruikt en dus wilt opwekken. Wanneer je weet hoeveel wattpiek je nodig hebt kun je zonnepanelen kiezen die in jouw geval tegen de beste prijs het juiste aantal energie opwekken.


Kosten en opbrengst panelen: de beste keuze

Zonnepanelen zijn een grote investering. Maar we raden aan om naar het totaalplaatje te kijken. Leg de investering in de zonnepanelen en omvormer naast de opbrengst die je verwacht dat ze gaan opleveren. Zo heb je een beter beeld van welke zonnepanelen je kunt aanschaffen. Houd er rekening mee dat de opbrengst afhangt van de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon. Hoe meer zonnestralen de panelen vangen, des te hoger is de verwachte opbrengst.

En vergeet niet te kijken naar de kwaliteit van de zonnepanelen. Hoe hoger de kwaliteit van de panelen, des te langer gaan ze mee en des te hoger zal de uiteindelijk opbrengst zijn.

TIPTip: staar je niet blind op de garantie op de panelen en omvormer. Sommige fabrikanten geven een lange garantie op producten van minder goede kwaliteit. In de praktijk blijkt deze garantie soms lastig te claimen. Daarom is het verstandiger om panelen van de hoogste kwaliteit aan te schaffen zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Let daarom liever op de geschatte levensduur dan op de garantie.

Je kunt verwachten dat pv panelen gemiddeld een levensduur van 25 jaar hebben. Nadat de zonnepanelen afbetaald zijn begin je de investering terug te verdienen en kun je zelfs na een aantal jaar winst maken.

Prijsdaling zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk afgenomen. Dat is een goede ontwikkeling voor jou als consument.

Zie hier de prijsdaling van zonnepanelen in de afgelopen jaren:

In 2009 koste een zonnepaneel nog 3,60 euro per wattpiek. In 2013 was de prijs 2,05 euro per wattpiek. In 2017 was de prijs per wattpiek 1,63 euro. En in 2021 daalde deze prijs nog verder naar 1,45 euro. De verschillen lijken op het eerste gezicht niet enorm groot. Maar wanneer je een rekensom maakt blijken de verschillen enorm. We geven een voorbeeld van de prijs van 10 zonnepanelen van 375 wattpiek in 2009 en 2021:

Rekenvoorbeeld kosten zonnepanelen 2009: 3,60 x 375 x 10 = 13500

Rekenvoorbeeld kosten zonnepanelen 2021: 1,45 x 375 x 10 = 5437,50

De kosten zijn in 12 jaar tijd dus met 60% afgenomen. Zonnepanelen zijn dus relatief goedkoop op dit moment en het rendement is voordelig. Toch kunnen we niet garanderen dat de prijs ook zo laag blijft. Door onder andere de stijging van container prijzen en grondstoffen zien we sinds 2021 weer een lichte stijging in de prijs. Er is een kans dat de prijzen nog meer gaan toenemen, hoewel ze ook zouden kunnen dalen. Dit is een periode waarin we prijsschommelingen kunnen verwachten. Wij raden daarom aan om niet te lang te wachten met het aanschaffen van zonnepanelen. De kosten zouden binnenkort hoger uit kunnen vallen en dat is zonde van het te behalen rendement.

Korting op de prijs zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een grote investering die je in een keer moet doen. Daarom scheelt het als je zo veel mogelijk kunt besparen op de prijs van zonnepanelen. Het goede nieuws is dat je BTW mag terugvragen op de kosten van zonnepanelen. Dit scheelt toch bij de financiering 21% op de totale kosten van de pv panelen. Bij een grote investering ben je dus een stuk goedkoper uit. Daarnaast kun je zonne-energie salderen, wat een financieel voordeel oplevert.

TIPLet op: Er zijn ook subsidiepotjes en regelingen die de financiering van zonnepanelen aantrekkelijk maken. Controleer wat de mogelijkheden zijn binnen jouw gemeente. Zo hoef je niet al je spaargeld op te maken aan zonnepanelen. Vele huiseigenaren hebben op deze manier pv panelen met veel voordeel gekocht.

Een andere manier om op de kosten te besparen is door offertes van verschillende zonnepanelen installateurs met elkaar te vergelijken. Zij kunnen je antwoord geven op de vraag: “Wat kosten zonnepanelen?” Door offertes bij verschillende monteurs op te vragen kun je de kosten met elkaar vergelijken. Je ziet dan welke offerte het goedkoopst is. Betaal dus nooit meer teveel voor pv panelen van goede kwaliteit en met een lange levensduur.

Wat kosten zonnepanelen

Zonnepanelen kopen: tips

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Wij geven je een aantal tips voor zonnepanelen kopen:

 • Als je regelmatig en tegen vergoeding met je zonnepanelen stroom levert aan een energiebedrijf word je door de belastingdienst als ondernemer gezien. Zorg dus dat je van te voren goed uitzoekt wat het inhoudt om ondernemer te zijn en of het een goed idee is in jouw specifieke situatie om zonnepanelen te kopen.
 • Het voordeel van zonnepanelen kopen is dat je de btw terug kunt vragen. Let op, want hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van de regels omtrent btw aftrek.
 • Wil je zonnepanelen kopen? Denk van te voren goed na over hoe je ze gaat plaatsen, zodat je zeker weet dat ze zo optimaal mogelijk energie kunnen opwekken en dat je een maximaal rendement behaalt.
 • Controleer ook altijd of er subsidiepotjes zijn waarvan je gebruik kunt maken als je zonnepanelen gaat kopen. Wie weet kun je hierdoor op de aankoopprijs besparen.
 • Verricht altijd grondig marktonderzoek. Er zijn verschillende aanbieders van zonnepanelen op de markt. Kijk naar welk systeem en welke aanbieder bij jouw specifieke situatie passen.

Zonnepanelen kopen lijkt een lastige opgave. Maar wanneer je goed onderzoek doet, verschillende opties vergelijkt en kijkt hoe je zoveel mogelijk opbrengst kunt behalen, merk je al snel dat zonnepanelen kopen een goede investering in de toekomst is.