logo
zonnepanelen installateur achtergrond
 Zoek zonnepanelen installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

Er zijn in Nederland 4 soorten zonnepanelen verkrijgbaar op dit moment. Welk zonnepaneel de beste aanschaf is hangt af van jouw specifieke situatie. Wat is je budget? Hoeveel ruimte heb je en op welke plek wil je de panelen plaatsen? Wil je meer rendement behalen of investeer je liever een lager investeerbedrag? Wij hebben op deze pagina de verschillende soorten zonnepanelen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je de panelen met elkaar vergelijken en zien welke de beste keuze voor jouw woning zijn.

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen: 4 soorten

Er zijn in Nederland op dit moment 4 soorten zonnepanelen op de markt. De 4 soorten panelen zijn:

 • Monokristallijn zonnepanelen
 • Polykristallijn zonnepanelen
 • Amorf silicium zonnepanelen
 • Glas-glas zonnepanelen

Silicium zonnepanelen zijn de meest voorkomende soorten panelen. Hieronder vallen de monokristallijn en polykristallijn panelen. De amorf silicium panelen worden ook wel dunne film zonnepanelen genoemd. Glas-glas panelen zijn de nieuwste soort pv panelen. Bij dit soort ligt het paneel tussen twee glaslagen in.

In de tabel hieronder zie je wat de grootste verschillen tussen de verschillende soorten panelen zijn:

Soort zonnepaneelKostenoverzicht ten opzichte van andere panelenRendement
MonokristallijnDuurder dan polykristallijn en dunne-film zonnepaneelZeer hoog
Pluspunt:
Minder vierkante meter nodig, dus geschikt voor kleine daken
PolykristallijnGoedkoper dan monokristallijnGoed
Pluspunt:
Ideaal voor grotere oppervlaktes
Amorf (dunne film)Goedkoper dan monokristallijnLaag
Pluspunt:
Buigzaam en kan worden gebruikt voor verschillende soorten oppervlaktes en objecten (voertuigen, zonwering, carports, voorgevels, etc.)
Glas-glasDuurder dan de overige soortenZeer hoog
Pluspunt:
Langere levensduur
Soort zonnepaneelKostenoverzicht
t.o.v. andere panelen
Rendement
MonokristallijnDuurder dan polykristallijn en dunne-film zonnepaneelZeer hoog
Pluspunt:
Minder vierkante meter nodig, dus geschikt voor kleine daken
PolykristallijnGoedkoper dan monokristallijnGoed
Pluspunt:
Ideaal voor grotere oppervlaktes
Amorf (dunne film)Goedkoper dan monokristallijnLaag
Pluspunt:
Buigzaam en kan worden gebruikt voor verschillende soorten oppervlaktes en objecten (voertuigen, zonwering, carports, voorgevels, etc.)
Glas-glasDuurder dan de overige soortenZeer hoog
Pluspunt:
Langere levensduur

In de bovenstaande tabel hebben we de belangrijkste informatie en de kosten neergezet zodat je in een oogopslag de verschillen kunt zien. Wil je weten wat de precieze verschillen zijn in kosten en welke pv zonnecellen het beste bij jouw woning passen? Je leest op deze pagina meer over zonnestroom installatie en de verschillende soorten pv panelen die te koop zijn.

TIPTip: Wil je weten waar monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen te koop zijn voor tegen de scherpste prijzen? Vraag dan altijd een aantal offertes op bij verschillende installateurs bij jou in de buurt. Door de kosten te vergelijken zie je welke installateurs voordeliger geprijsd zijn.

Monokristallijn zonnepanelen

Kenmerken:

 • De zonnecellen van het monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal
 • De zonnecellen bevatten geordende elektroden
 • Het pv paneel is te herkennen aan de donkere en egaal zwarte kleur.
 • De panelen zijn relatief klein, waardoor ze geschikt zijn voor kleine oppervlaktes. Als je dus een klein dak hebt kun je deze panelen waarschijnlijk nog steeds kwijt.

Monokristallijn zonnepaneel

Het monokristallijn zonnepaneel heeft het hoogste rendement van alle type zonnepanelen op de markt. Het verschil met polykristallijne zonnepanelen is echter niet heel groot, want het gaat om een aantal procenten meer aan opbrengst. Maar dit zorgt toch dat het monokristallijne zonnepaneel bovenaan de lijst komt als het gaat om opbrengst. De panelen zelf zijn wel duurder, maar deze investering valt weer mee door de hogere opbrengst per vierkante meter. Financieel gezien is het monokristallijn zonnepaneel dus aan te raden als je een maximaal rendement wilt behalen. En ook voor huiseigenaren met een klein dak is dit pv paneel een goede oplossing omdat het weinig ruimte in beslag neemt.

Polykristallijn zonnepanelen

Kenmerken:

 • Een polykristallijn zonnepaneel is te herkennen aan een patroon in de zonnecellen dat op gebroken scherven lijkt. De polykristallijne zonnecel is hierdoor makkelijk te onderscheiden.
 • In het paneel zitten zonnecellen die uit meerdere grove kristallen bestaan.

Polykristallijn zonnepaneel

De polykristallijn zonnepanelen hebben iets minder redendement dan de monokristallijn zonnepanelen. Maar de polykristallijn panelen zijn daarentegen goedkoper. De polykristallijn zonnepanelen zijn dus een goede investering voor huiseigenaren die minder geld te besteden hebben of willen besteden aan de zonnepanelen. Het polykristallijne zonnepaneel is groter en dus vooral geschikt wanneer je veel ruimte op het dak hebt om de panelen neer te zetten. Het polykristallijn zonnepaneel is een prima keuze voor huiseigenaren.

Verschil monokristallijne panelen en polykristallijne panelen

Wat is het verschil tussen deze twee kristallijn panelen? De zonnecellen van de monokristallijne zonnepanelen bestaan uit slechts één kristal. Na het stollingsproces worden deze kristallen bewerkt en in dezelfde richting aangebracht. De polykristallijne zonnecellen daarentegen bestaan uit meerdere kistallen. Hierdoor hebben de polykristallijne zonnepanelen minder opbrengst dan de monokristallijne zonnepanelen. Het polykristallijn zonnepaneel is uitermate geschikt voor grote oppervlaktes door de goedkopere prijs, terwijl het monokrijstallijn paneel aan te raden is voor kleine oppervlaktes.

Amorfe zonnepanelen

Kenmerken:

 • Amorfe zonnepanelen (ook wel dunne-film panelen) zijn gemaakt van amorf silicium.
 • Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen.
 • Doordat er geen kristallen in de zonnepanelen zitten kunnen ze worden gebogen.
Het amorf zonnepaneel is het minst geschikt voor op het dak van een woning door het materiaal. De zonnecellen zijn daarentegen geschikt voor voertuigen en vaartuigen. Ze worden met name gebruikt voor bussen, jachten en zeilboten. De opbrengst van het amorf zonnepaneel is het laagste van de vier soorten. Maar het voordeel is dat de aanschafprijs ook lager is. Hierdoor is de eenmalige investering veel kleiner.

Glas-glas zonnepanelen

Kenmerken:

 • De zonnecellen zijn ingesloten tussen twee lagen glas.
 • Het verschil met de traditionele glas-folie panelen is dat de dubbele laag glas de levensduur aanzienlijk verhoogt.

Glas-glas zonnepanelen

Het glas-glas zonnepaneel is het nieuwste soort paneel op de markt. De glas-glas panelen hebben na de monokristallijn panelen het hoogste rendement. Daarbij degraderen de glas-glas zonnepanelen minder snel. De meeste zonnepanelen degraderen tijdens de levenscyclus. De opwekcapaciteit neemt normaal gesproken na verloop van tijd af. Bij glas-glas is dit nauwelijks het geval. Ook na vele jaren gebruik kun je nog steeds bijna evenveel energie opwekken. Het voordeel van de glas-glas zonnepanelen is dus dat ze een lange levensduur hebben en niet snel degraderen. Hierdoor verdien je je investering over een langere periode terug. Het nadeel is dat de aanschaf hoger ligt dan bij de andere soorten pv panelen en dus een grotere investering vereist. Deze panelen zijn ideaal wanneer je het budget hebt om een grote investering te doen die zichzelf terugverdient.