logo
zonnepanelen installateur achtergrond
 Zoek zonnepanelen installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Blog > BTW terug vragen op zonnepanelen
/images/BTW terug vragen op zonnepanelen

BTW terug vragen op zonnepanelen


 09 Mar 2024

Koop je voor de eerste keer zonnepanelen voor op je huis? Wist je dat je de dan btw kunt terugvragen? Dit geldt voor zowel de aankoop van de zonnepanelen als de installatie ervan. Dit is een grote meevaller omdat het om maar liefst 21% van de totale kosten gaat. Dit gaat al snel om een bedrag van 1000 euro. Wil je weten hoe je de btw kunt terugvragen? Je leest het hier.

Btw terugvragen

Als je zonnepanelen op het dak hebt staan en stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet wordt je als ondernemer gezien door de Belastingdienst. Ook als je in het dagelijks leven geen ondernemer bent. In Nederland kunnen ondernemers de btw aftrekken wanneer het om bedrijfgerelateerde kostenposten gaat. Omdat je dus geld verdient met het leveren van stroom, worden de zonnepanelen en installatiekosten als bedrijfskosten gezien. En je mag dus de btw hierop terugvorderen.

21% is een substantieel bedrag en hierdoor kan je veel geld besparen op de aanschaf van zonnepanelen. We geven je een voorbeeld:

Voorbeeldsom:
Stel je koopt 12 zonnepanelen tegen een totaalprijs van 7986 euro inclusief btw. Als je de btw kunt terugvorderen betaal je nog maar 6600 euro. Je bespaart maar liefst 1386 euro op de aankoop van zonnepanelen.

Wel of niet als ondernemer aanmelden

Het is niet verplicht om je als btw-ondernemer aan te melden als je aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

  • Je bent particulier
  • Je hebt geen andere ondernemersactiviteiten
  • Het totale opwekvermogen van je zonnepanelen is niet hoger dan 10.000 Wattpiek

Het nadeel van je niet aanmelden als ondernemer is echter dat je ook niet de btw kunt terugvragen.

Als je particuliere zonnepaneelhouder bent kun je er ook voor kiezen de kleine ondernemersregeling (KOR) toe te passen. Dit kun je doen als je omzet niet boven de 20.000 euro per jaar aankomt. Hierdoor hoef je geen omzetbelasting (oftewel btw) af te dragen aan de Belastingdienst en geen kwartaal btw-aangifte te doen. Als kleine ondernemer kun je geen btw aftrekken. Maar, je kunt slim van deze regeling gebruik maken door je als kleine ondernemer aan te melden en direct ontheffing van administratieve verplichtingen aan te vragen voor het jaar na aanschaf.

LET OPLet op: in het jaar van het aanschaffen van de zonnepanelen moet je wél de btw aangiftes doen, zoals verplicht is bij de Belastingdienst.

Voorwaarden btw aftrek

Het aftrekken van de btw geldt wanneer je de eerste keer zonnepanelen koopt. Als je eerder zonnepanelen hebt aangeschaft gelden er andere regels. Je vindt op de website van de Overheid meer informatie.

Zijn er nog andere voorwaarden waar je aan moet voldoen? Een voorwaarde is dat zowel de factuur van de zonnepanelen als het energiecontract en de factuur van het installatiebedrijf op dezelfde naam staan. Let dus goed op dat je niet per ongeluk de ene factuur op jouw naam zet en de ander op die van je partner.

Teruggave in 3 stappen

Wil je aanspraak maken op de btw teruggave? Loop dan de volgende drie stappen door:

  • Formulier Opgaaf zonnepaneelhouders
    Als ondernemer kun je je aanmelden via het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders. Je kunt het formulier digitaal invullen door in te loggen met je DigiD. Er bestaat ook een optie om het formulier uit te printen en op te sturen.
  • Ontvangstbevestiging van de Belastingdienst
    Binnen een aantal werkdagen ontvang je van de Belastingdienst een bericht dat je nu als ondernemer wordt gezien. Je ontvangt jouw btw-nummer (omzetbelastingnummer) en je inloggegevens voor de btw-aangifte.
  • Doe btw-aangifte
    Vervolgens kun je de btw-aangifte doen. Dit kun je via Mijn Belastingdienst Zakelijk direct regelen. De Belastingdienst heeft de aangifte al voor je klaargezet. Deze hoef je enkel nog in te vullen en te controleren.

Controleer of jij btw kunt terugvragen

Bekijk altijd voordat je zonnepanelen koopt of het verstandig is om je aan te melden als ondernemer zodat je de btw kunt terugvragen. Is het in jouw specifieke situatie handig om je aan te melden voor de kleine ondernemersregeling? Of wil je niet de btw terugvragen en je niet als ondernemer aanmelden? Of ben je al ondernemer en wil je weten welke invloed de aanschaf van zonnepanelen op jouw aangifte heeft? Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden over jouw specifieke situatie.


Populaire blogs



  • Salderingsregeling


  • BTW terug vragen op zonnepanelen


  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?