logo
zonnepanelen installateur achtergrond
 Zoek zonnepanelen installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Omvormer

Omvormer

Iedereen weet wat zonnepanelen zijn en waarvoor ze worden gebruikt. Echter weinig mensen weten wat een omvormer is. En dat terwijl een omvormer een essentieel onderdeel is van de gehele zonnepanelen-installatie. Het is belangrijk om een omvormer te kiezen die past bij je zonnepanelen. Dit zorgt voor de hoogste opbrengst. Wil je weten welke verschillende soorten omvormers er op de markt zijn? En welke omvormer het beste bij jouw situatie past? En hoe je de hoogste opbrengst behaalt met de juiste installatie? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten voordat je een omvormer laat installeren.


Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

De omvormer is een elektronisch apparaat. Het vormt de energie om naar een andere frequentie. Dit is belangrijk omdat de energie die door de zonnepanelen wordt opwekt meestal niet geschikt is voor direct gebruik. De zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op. Je elektrische apparaten werken echter in de meeste gevallen op wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt overgezet naar wisselstroom.

De omvormer zorgt er ook voor dat de fluctuaties in lichtval worden opgevangen. Het zou namelijk vervelend zijn als je apparatuur niet constant genoeg elektriciteit heeft. De omvormer zorgt ervoor dat de wisselspanning constant 230 volt is. De zonnestroom is een aanvulling op de stroom uit het lichtnet en andersom. De omvormer zorgt dus voor een efficiënte opbrengst van wisselstroom.

Er zijn verschillende merken op de markt, waaronder:

 • SolarEdge omvormers
 • SMA omvormers
 • Growatt omvormers
 • Goodwe omvormers
 • Enphase omvormers
 • Omnik omvormers

De installateur kan je helpen bij de keuze tussen de verschillende merken.

Hoe werkt een omvormer?

Een omvormer werkt simpel uitgelegd als volgt:

 1. De zonnepanelen genereren stroom:
  Op het moment dat er zonlicht op de zonnepanelen valt ontstaat groene stroom. Dit is gelijkstroom. Via de bekabeling wordt deze stroom naar de omvormer toe gezonden.
 2. De omvormer zet de stroom om:
  Wanneer de gelijkstroom terecht komt in de omvormer wordt het omgezet naar wisselstroom. Daarnaast zorgt de omvormer ervoor dat de overtollige opgewekte zonnestroom door wordt gestuurd naar het elektriciteitsnet.
 3. De elektriciteit wordt geregistreerd door de elektriciteitsmeter:
  De omvormer registreert alle stroom die wordt omgezet. De elektriciteitsmeter weet hierdoor hoeveel stroom er wordt opgewekt door de zonnecellen, wat het stroomverbruik van je apparaten is en hoeveel er wordt teruggestuurd naar het elektriciteitsnet.

Omvormer

Soorten omvormers zonnepanelen

Niet elke omvormer is hetzelfde. Er zijn vier verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen om uit te kiezen. We vergelijken hieronder de verschillende omvormers zonnepanelen:

1. String omvormer

De string omvormer (ook wel centrale omvormer) is de meest gangbare zonnepaneel omvormer in Nederland. De string omvormer heeft zijn naam te danken aan het feit dat verschillende ‘strings’ of series van zonnepanelen aangesloten zijn op een centrale omvormer. Hoeveel strings het in totaal zijn is afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt. Wanneer je bijvoorbeeld 6 zonnepanelen op het dak hebt staan kunnen er 3 strings naar de omvormer leiden.

Dit zijn de voordelen- en nadelen van een string omvormer:

 • Voordelen van de string omvormer:
  Het voordeel van dit type omvormer is dat het relatief goedkoop in aanschaf is. Het is eenvoudig te installeren en gemakkelijk in onderhoud. Het is vooral geschikt voor een compact zonnepanelensysteem waarin alle zonnepanelen onder dezelfde condities verkeren, oftewel dezelfde oriëntatie hebben en er geen schaduwval is.
 • Nadelen van de string omvormer:
  Dit type is echter niet geschikt voor elk type zonnepaneel. Een string zonnepanelen produceert namelijk zoveel stroom als het minst productieve paneel. Wanneer een van de panelen schaduw krijgt wordt het vermogen gereduceerd.

2. Micro omvormer

De micro omvormer is een kleinere versie van de string omvormer. Hierdoor heeft het ook een kleiner vermogen. De micro omvormer vangt de stroom op paneelniveau op. Het is een kastje dat onder ieder zonnepaneel wordt geplaatst en de gelijkstroom van het zonnepaneel meteen omzet naar wisselstroom. Micro omvormers zijn vooral bedoeld om het vermogen van 1 of 2 zonnepanelen te dekken.

 • Voordelen van de micro omvormer:
  Het rendement van de micro omvormer is hoger dan het rendement van de string omvormer. Dit vooral omdat de zonnepanelen afzonderlijk optimaal stroom opwekken en geen negatieve invloed op elkaar hebben. Daarnaast is de registratie van de micro omvormer erg nauwkeurig. De micro omvormer is ideaal als jouw zonnepanelen verschillende oriëntaties hebben of als er schaduw op een of meerdere zonnepanelen valt.
 • Nadelen van de micro omvormer:
  De micro omvormer is relatief duur in aanschaf. Daarnaast zijn deze micro omvormers lastiger te installeren en te onderhouden dan de string omvormer. Dit vooral omdat de micro omvormers op het dak onder de zonnepanelen zitten en daardoor lastig te bereiken zijn. Je kunt dus zelf niet gemakkelijk bij de omvormer en zult de installateur moeten bellen.

3. Power optimizer

Het systeem van de power optimizer lijkt op dat van de micro omvormer. Optimizers zijn net als micro omvormers kleine kastjes die op elk paneel worden geplaatst. Ze optimaliseren de werking van de zonnepanelen. Het verschil is echter dat ze de stroom niet omvormen. Hierdoor is in huis nog steeds een centrale omvormer nodig.

Dit zijn de voordelen- en nadelen van de power optimizer:

 • Voordelen van de power optimizer:
  De power optimizers halen op de meest optimale manier rendement uit de panelen. Daarbij monitort de power optimizer ook de opbrengst per individuele zonnecel. De power optimizers hebben daarnaast een lange levensduur.
 • Nadelen van de power optimizer:
  De power optimizers zijn momenteel nog redelijk duur in aanschaf. Vaak zijn ze echter welk goedkoper dan de micro omvormers. Daarnaast vindt de installatie op het dak plaats, wat het lastiger maakt bij de installatie en onderhoud. Hiervoor zul je een installateur moeten inschakelen.

4. Hybride omvormer

Een hybride omvormer wordt ook wel een Smart Inverter of Smart Omvormer genoemd. De hybride omvormer combineert twee functies: het systeem levert energie aan de meterkast en is daarnaast ook aangesloten op een thuisaccu. De gelijkstroom die wordt omgezet wordt altijd eerst naar de accu geleid en als deze vol is gaat het terug via de meterkast het elektriciteitsnet op. Zo kun je dus zelf je energie opslaan en gebruiken wanneer je dit nodig hebt.

Dit zijn de voordelen- en nadelen van de hybride omvormer:

 • Voordelen van de hybride omvormer:
  Je kunt optimaal gebruik maken van je eigen elektriciteit en slaat het op wanneer je het niet gebruikt. Wanneer je van plan bent om een thuisaccu aan te sluiten om je zonnepanelen is de hybride omvormer een goede aanschaf.
 • Nadelen van de hybride omvormer:
  Je hebt een accu nodig om voordeel te halen uit dit systeem. En doordat je een batterij nodig hebt moet je er wel zeker van zijn dat de omvormer en de accu compatibel met elkaar zijn. Installateurs kunnen je vertellen welke apparaten op elkaar aangesloten kunnen worden.

Weet je welk soort omvormer en zonnepanelen je wilt aanschaffen? Dan kun je een gratis en vrijblijvende offerte opvragen bij een zonnepanelen-installateur om achter de exacte kosten te komen.

TIPTip: de kosten van de omvormer, zonnepanelen en de installatie hiervan lopen uiteen tussen de verschillende zonnepanelen-installateurs. Daarom loont het om verschillende gratis en vrijblijvende offertes op te vragen met de bijbehorende kosten. Je kunt dan de prijsvoorstellen naast elkaar leggen en vergelijken. Je ziet direct welke zonnepanelen installateurs de installatie bieden tegen de laagste kosten (waardoor je geld bespaart!) Vergelijk & bespaar energie en installatie kosten.

Levensduur omvormer zonnepanelen

Net als alle elektrische apparaten heeft een omvormer helaas niet het eeuwige leven. De omvormer is onderhevig aan slijtage door het zware werk dat hij verricht. Over het algemeen gaat een omvormer redelijk lang mee. Je kunt een levensduur van acht tot twaalf jaar verwachten. Toch is dit niet genoeg voor de zonnepanelen. Je kunt verwachten dat je zonnepanelen namelijk een dubbele levensduur hebben. Tijdens de levensduur van de zonnepanelen zal je dus minimaal een keer de omvormer moeten vervangen. Je zult hiervoor een installateur moeten inschakelen.

De garantie op de volledige zonnepanelen-installatie (inclusief de zonnepanelen omvormer) is meestal minimaal 2 jaar. Na deze periode heb je nog fabrieksgarantie. Voor de zonnepanelen omvormer is dit meestal 5 of 10 jaar. In sommige gevallen is de garantie zelfs nog langer. Let bij de aankoop van de zonnepanelen altijd op de garantieregelingen zodat je weet waar je aan toe bent.

Omvormer

Vermogen van de omvormer

Als je een omvormer gaat kopen moet je letten op het vermogen. Dit moet namelijk perfect aansluiten op het vermogen van de zonnepanelen. Anders haal je niet het optimale rendement uit je zonnepanelen en dat is zonde. Meestal ligt de capaciteit van de omvormer tussen de 10 % en 20 % lager dan het totaal aantal Wattpiek van de zonnepanelen. Waarom? Dit is omdat de zon niet elke dag evenveel schijnt en het weer veranderlijk is. Er zullen ook dagen zijn dat het bewolkt is of dat de zon laag staat en dat de zonnepanelen niet op vol vermogen stroom produceren.

We geven je een voorbeeld: Stel je hebt een omvormer van 2600 Watt, dan kan deze een zonnepanelen-installatie van 3000 Watt zonder problemen aansturen.

Een installateur kan je vertellen wat het geschikte vermogen van de omvormer is voor jouw zonnepanelen.

Locatie van de omvormer zonnepanelen

De omvormer moet op de juiste plek worden opgehangen zodat deze optimaal kan werken. De omvormer kan daarom het beste worden geplaatst op een plek die niet te stoffig is en waar het apparaat zijn warmte kwijt kan. Een kleine en slecht geventileerde meterkast is daarom niet de beste optie. Wanneer de omvormer op een koelere plek wordt geplaatst is het rendement het hoogst. In het geval van een string omvormer raden we aan deze zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen. De AC-kabel met wisselstroom is dan zo kort mogelijk waardoor je zo min mogelijk energie verliest en dus zoveel mogelijk bespaart op je energiekosten.

Houd ook rekening met het geluid van de omvormer als je beslist waar je hem hangt. Omvormers maken over het algemeen geluid. De kleine omvormers zijn vaak redelijk stil. De grotere omvormers produceren meestal een constante zoemtoon. Vooral in de middag zul je deze zoem horen wanneer de zonnepanelen energie produceren. Denk daarom goed na over waar je de omvormer hangt. De zoemtoon is erg vervelend als je deze de hele dag door vanuit je woonkamer of ’s ochtends vroeg vanuit je slaapkamer hoort.

We kunnen concluderen dat de installatie van de omvormer het beste kan plaatsvinden op een koele plek waar je niet de hele dag aanwezig bent. Ideaal is een installatie in de garage omdat deze meestal niet te warm wordt en omdat het zoemgeluid niet hoorbaar in je woning is. De zolder is ook een goede optie voor de installatie. Hoewel de zolder in de zomer warm kan worden, wordt de meeste warmte tegengehouden door de zonnepanelen die op het dak staan. Zo blijft de opbrengst zo hoog mogelijk. Daarbij heb je geen last van het geluid.

Locatie omvormer

Hoeveelheid MMP trackers

De MPP tracker (Maximum Power Point) is een onderdeel van de omvormer. Het is een elektronisch component dat zorgt voor een efficiënte productie van wisselstroom. Elke omvormer heeft op zijn minst één MMP tracker. In sommige gevallen heb je echter meerdere MMP trackers nodig. Je hebt meerdere MMP trackers nodig in een van de volgende gevallen:

 • Wanneer een of meerdere panelen schaduw vangen
 • Wanneer oriëntatie van de afzonderlijke panelen verschilt
 • Wanneer er verschillende soorten panelen in een systeem zitten

Door in deze gevallen meerdere MMP trackers aan te sluiten zorg je ervoor dat de energieproductie zo optimaal mogelijk verloopt. Wil je weten welke omvormer op jouw pv panelen aansluit? Vraag de zonnepanelen installateur voor meer informatie.

Monitoring van de zonnepanelen

De zonnepanelen worden gemonitord via de omvormer. De omvormer registreert de zonnepanelen opbrengst die wordt omgezet naar bruikbare wisselstroom. Verschillende omvormers bieden informatie op verschillende manieren aan:

 • Bluetooth of USB:
  Er zijn omvormers die via bluetooth of USB werken. Dit is echter niet ideaal. De bluetooth verbinding is niet altijd krachtig genoeg. En daarnaast is er geen aansluiting met het internet.
 • Ethernet:
  Sommige modellen werken via het Ethernet. De omvormer is dan aangesloten via een kabel op de router. Zo kun je via een App op je telefoon of via een website de prestaties van je zonnepanelen tracken.
 • Wifi:
  Sommige modellen bieden verbinding via Wifi. Dit werkt hetzelfde, maar dan zonder kabel. Ook in dit geval kun je op elk moment de zonnepanelen tracken. In de nieuwste generatie omvormers zit vaak een webserver die direct vanuit jouw eigen netwerk verbinding kan maken met de omvormer.

Prijs zonnepanelen omvormer

De prijzen van de omvormers variëren. Maar je kunt gemiddeld uitgaan van een prijs tussen de 750 en 1200 euro excl. btw. Hierbij zitten de kosten van de plaatsing inbegrepen:

Wanneer je nieuwe zonnepanelen laat plaatsen zijn de omvormer en installatie bij de totaalprijs inbegrepen. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de gemiddelde kosten van de zonnepanelen en de omvormer, op basis van het aantal personen in het huishouden. Richtprijzen zonnepanelen-installatie:

Aantal personen
huishouden
Vereist vermogen
zonnepanelen
Aantal zonnepanelen
(325 Wp)
Opbrengst
zonnepanelen
Gemiddelde prijs1
13000 Wp92500 kWh€ 4.500 - 6.200
23500 Wp113000 kWh€ 5.000 - 7.500
34100 Wp133500 kWh€ 5.600 - 8.800
44700 Wp144000 kWh€ 6.800 - 9.500
55300 Wp164500 kWh€ 7.500 - 11.000
65900 Wp185000 kWh€ 8.700 - 12.500
1(incl. btw, zonnepanelen omvormer, plaatsing)
Gemiddelde kosten van de zonnepanelen en de omvormer
1 pers. huishouden geschat energieverbruik 2500 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenGem. prijs1
3000 Wp9€ 4500 - 6200
2 pers. huishouden geschat energieverbruik 3000 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenGem. prijs1
3500 Wp11€ 5000 - 7500
3 pers. huishouden geschat energieverbruik 3500 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenGem. prijs1
4100 Wp13€ 5600 - 8800
4 pers. huishouden geschat energieverbruik 4000 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenGem. prijs1
4700 Wp14€ 6800 - 9500
5 pers. huishouden geschat energieverbruik 4500 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenGem. prijs1
5300 Wp16€ 7500 - 11000
6 pers. huishouden geschat energieverbruik 5000 kWh
Vereist vermogenAantal zonnepanelenGem. prijs1
5900 Wp18€ 8700 - 12500
1(incl. btw, zonnepanelen omvormer, plaatsing)

Uiteraard kunnen de prijzen van omvormers zonnepanelen variëren van installateur tot installateur. Vraag daardoor altijd eerst gratis en vrijblijvend offertes op bij verschillende installateurs om te zien wat de werkelijke verkoop prijs van zonnepanelen en een omvormer is. En door de prijs van de zonnepanelen installatie naast elkaar te leggen kun je ook nog eens geld besparen.

Welk soort omvormer kiezen?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welk soort omvormer je zou moeten kiezen. Dit is afhankelijk van jouw situatie en jouw wensen. Een aantal zaken om rekening mee te houden bij je keuze van een omvormer voor jouw pv panelen:

 • Het zonnepanelen systeem: je wilt er zeker van zijn dat de omvormer past bij het zonnesysteem op het dak.
 • Levensduur omvormer: let op de levensduur van de omvormer bij het maken van de juiste keuze. Verschillende merken en modellen bieden verschillende levensduren.
 • Vermogen: je wilt er zeker van zijn dat het vermogen van de omvormer is afgestemd op het totale vermogen van je zonnepanelensysteem. Zo haal je een optimaal rendement uit je zonnepanelen.
 • Fasen van de omvormer: afhankelijk van je situatie heb je een 3-fase omvormer of 1-fase omvormer nodig. Dit is afhankelijk van het aantal aders in je elektriciteitskabel. Je moet dus weten welk soort voor jouw woning geschikt is.
 • Geluid van de omvormer: weet je waar je de omvormer gaat hangen? Houd hier rekening mee in je keuze. Als je de omvormer dicht bij de woonkamer wilt hangen is het slim om voor een stiller model te kiezen.
 • Prijs: wat is je budget? De prijs van de omvormers lopen uiteen. Daarom is het afhankelijk van je budget welk type omvormer bij je past. Gemiddeld kun je uitgaan van 750 tot 1200 euro (ex. btw) voor de omvormer en het plaatsen hiervan.
 • Monitoring: vind je het belangrijk om de opbrengst en je energieverbruik nauwkeurig te kunnen monitoren? Sommige merken (zoals SolarEdge omvormers en SMA omvormers) bieden ook een app waarmee je de opbrengst van je zonnepanelen kunt monitoren.

Daarnaast zijn er nog een aantal elementen om rekening mee te houden bij de keuze van omvormers zonnepanelen. Bijvoorbeeld: zoek je een omvormer met een lange levensduur? En zoek je een bepaald merk? Wat wordt er over dit merk gezegd? En heb je eventueel een extra stroomgroep nodig?

En tot slot, maak ook een bewuste keuze met welke installateur je in zee gaat. De ene installateur biedt bij de verkoop van zonnepanelen een beter prijs dan de andere installateur. Maar naast de kosten besparing wil je ook dat de installateurs betrouwbaar zijn en langs komen wanneer er iets kapot gaat. Zo geniet je zo lang mogelijk van je zonnepanelen opbrengst.

TIPTip: Als je wilt weten wat de beste omvormers en bijbehorende prijzen zijn raden we aan om een aantal offertes op te vragen bij installateurs in de omgeving. De installateurs kunnen je adviseren op het gebied van omvormers en pv panelen.